Сдружени пловдивски творци / дейности

logo
Идеите се навсякъде!

Проекти в областта на изкуствата, образованието, комуникациите

Изкуство

Сдружение "Сдружени пловдивски творци" възстановява разрушения парк зад къщата-музей "Златю Бояджиев" в Старинен Пловдив и изгражда Летни сцени “Конюшните на Царя", инвестирайки в строителство, инфраструктура, озеленяване, сцена и сценично осветление над 100 000 лева. С помощта на дарители и със собствени средства Сдружението изгражда естествената връзка между двете части на Стария град – улиците "Кирил Нектариев" и "Съборна", възстановява 120 метра улично осветление и необходимата кабелизация, реконструира единствения санитарен възел в Стария град, построява сценични площадки със 150 седящи места и с необходимото сценично осветление – дарение от Магдебургския театър, Германия.

Сдружение "Сдружени пловдивски творци" превръща Летни сцени "Конюшните на Царя" в една от най-добрите артистични сцени в България.

От 1998 г. "Сдружени пловдивски творци" продуцира и организира ежегоден летен фестивал “Лятно време", който включва няколко секции - музикални концерти, театрални представления, изложби, детски празници, литературни четения. Фестивал "Лятно време" и Летни сцени "Конюшните на Царя" са утвърдени като форум на камерните музикални и театрални форми.

В рамките на музикалната секция на фестивала "Лятно време" концерти имат големите джаз и рок изпълнители на България – над 1000 музиканта, между които Теодосий Спасов, "Акустична версия", "Бели, зелени, червени", Исихия, Димитър Димитров Проект, Митко Рупчев проект, Румен Тосков и Веселин Веселинов-Еко, Белослава, Петър Салчев, Мирослава Кацарова, Free Style, Infinity, Джаз Брейкърс, D_2, Остава, The Pomorians, Уикеда, Ангел Заберски квартет, Блуба Лу, Gravity Со, Nasekomix, Microphone.

В рамките на фестивала "Лятно време" концерти имат групи от САЩ, Великобритания, Чехия, Полша, Германия, Индонезия със съдействието на Британски съвет, Гьоте институт, Полски културен център, Чешки културен център, Индонезийско посолство, Friendship Ambassadors Foundation – New York.

В театралната програма на Летни сцени "Конюшните на Царя" са проведени над 30 спектакъла, между които "Секс, наркотици, рокендрол", "Трейнспотинг", "Вълшебна нощ", "Франки и Джони на лунна светлина", "Носталгична разходка", "Швейк, "Аудиенция" със съдействието на Център за изкуства "Сорос", Пловдивски драматичен театър, театър "Иван Вазов".

В програмата на фестивала "Лятно време" се разработва и програма "Класическа музика", в която са включени изпълнения на музиканти от София, Пловдив, Пазарджик.

На летни сцени "Конюшните на Царя" се организират детски фолклорни фестивали, съботни детски празници, детски изложби и концерти.

Сдружение "Сдружени пловдивски творци" продуцира и организира цялостната музикална програма на музикален клуб “Петното на Роршах" с над 80 концерта на сезон, включваща групи и изпълнители на живо, театрални представления, DJ партита и срещи на различни музикални и литературни общества. На сцената на "Петното на Роршах" Сдружението изгражда традиция за представяне на нови музикални проекти в жанровете джаз, рок, рап, реге. Осъществява концерти на групи от Великобритания, Белгия, Германия.

На сцената на музикален клуб "Петното на Роршах" "Сдружени пловдивски творци" осъществява концерти на носителите на наградите Грами Били Кобъм и Ренди Брейкър.

“Сдружени пловдивски творци" в партньорство с издателска къща "Сиела" осъществява литературен клуб Spirt and Spirit, в който се провеждат литературни срещи с известни български и чуждестранни автори.

“Сдружени пловдивски творци" чрез “Петното на Роршах" и “Конюшните на Царя" е партньор на Капитал Лайт в инициативата “Лигата на разказвачите" и на “Програмата инфо" в проекта “Пловдив чете". От 2004-та година Сдружението осъществява част от основната програма на форума "Пловдив чете" на територията на Летни сцени "Конюшните на Царя". През 2009-та година организира музикалните сцени на "Пловдив чете" на територията на Пловдив, провеждайки 12 концерта на 6 сцени в целия град.

“Сдружени пловдивски творци" е основател и продуцент на създаденото през 2006-та година обединение Plovdiv Music Stage.

Образование

Организира през 2002 г. програма "Академия за квалификация и развитие" за подготовка на обучители с ръководител Илияна Лимперова. Програмата е в четири модула:

  1. Интерактивни методи в педагогическата практика, създаване на позитивна среда за учене и живот, мотивация в образователната сфера, ефективно ръководство на образователния процес
  2. Взаимодействие в колектива, работа в екип, творческо мислене, комуникация в образователния процес
  3. Партньорство между родители, учители, общество, изграждане на имидж и работа с медии, дейности по проекти
  4. Формиране на умения за действия за опазване живота на учениците, проблеми с отпадане от училище, проблеми с наркотици, бедствия, аварии, тероризъм, агресия

Съвместно с общините Първомай, Марица и Асеновград “Сдружени пловдивски творци" реализира проект на тема "Творческо начало за децата в малките населени места. Практики и идеи" с участието на 180 директори на училища, детски градини и читалища, кметове и ръководители на образователни отдели към общините.

Съвместно с общините Раковски, Брезово и Марица реализира проект на тема "Подготовка на децата за живот в демократично общество чрез системно прилагане на интерактивни методи на обучение в детските градини и училищата".

Обучение на учители от детски градини и училища от общините Пловдив, Пазарджик, Карлово, Асеновград, Първомай, Раковски, Брезово, Марица на теми: "Интерактивни методи на обучение", "Създаване на позитивна среда за учене в училище" и "Изкуството да правиш проект" - над 1200 учители.

Обучение на директори на детски градини и училища от Пловдив, Калояново, Брезово и Раковски на тема "Директорът - Мениджър или Лидер" - над 60 директора.

Обучение на фирми на теми "Творческо мислене и работа в екип", "Превръщане на срещите в сделки " - над 150 участника.

Организиране и провеждане на градски курсове на теми "Творческо мислене" и "Само за жени". В курсовете са обучени над 300 души.

Организиране и провеждане на "Курс по мислене" за ученици - обучени са над 200 ученика от Пловдив.

„Сдружени пловдивски творци” е създател на проекта Модерна академия по изкуствата през 2010, с който кандидатства за финансиране пред фондация „Америка за България” (2010) и община Пловдив (2011 - до сега). ​

„Модерна академия на изкуствата” осъществява безплатно обучение на ученици от 8-ми до 12-ти клас в няколко програми: „Литература на ХХ век”, „Модерна музика”, „Практики на модерната философия”, „Визуални изкуства на ХХ век”, „История и теория на киното”, „Модерни методи на мислене”, "Творческо писане", "Графичен дизайн".
Дейността на Академията чрез медиите и специалните събития достига до над 100 000 души в града и региона.
Проектът е уникален за България. Лекторите са утвърдени академични преподаватели с богат опит. Обучението е модерно, интерактивно и практично. Обученията се провеждат в Пловдив, участват курсисти от Пловдив и региона.
Проектът се изпълнява със собствено финансиране на организатора „Сдружени пловдивски творци” и съфинансиране от Община Пловдив. Първите осем учебни години завършват общо 1174 ученика, а събитията на Академията достигат до над един милион души.

Комуникации


Работа по комуникационните кампании на Адвокатска колегия - Пловдив и Национално сдружение "Брокери на имоти"

Проект "Предизвикателство за социална промяна" в партньорство с "Фабрика за идеи"

Продуцира и издава компакт-диск "Вечери в Антимовския хан", разпространен сред българите в чужбина с актьора Илия Секулов.

Продуцира и издава компакт-диск "Легенди за Пловдив" .

Продуцира и осъществява поредица предавания в радио Пловдив "Пловдивска хроника", "Легенди за Пловдив", "Църквите на Пловдив".